Počítačovú miestnosť zatvorili, s deťmi chodia na výlety a túry

08.07.2008 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 8. júla (TASR) - Školáci trávia najviac voľného času pri počítačoch, čo sa rozhodli počas prázdnin zmeniť pracovníčky Centra voľného času (CVČ) v Starej Ľubovni, ktoré vsadili predovšetkým na turistiku.
\"Naše deti sa málo pohybujú. Najradšej sedia pri počítači alebo televízore. Počítačovú miestnosť sme zatvorili, počas prázdnin ju využívame čo najmenej. S deťmi chodíme na túry a výlety, napríklad do Zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi, \" priblížila prázdninové aktivity školákov riaditeľka CVČ Marta Hanečáková. V daždivých dňoch nahrádzajú počítač tvorivými dielňami, kde pomáhajú deťom rozvíjať rôzne zručnosti.
Zamestnaní rodičia vítajú možnosť prímestských táborov pre svoje školopovinné deti. Nárast záujmu pociťujú aj v CVČ, kde v prvom turnuse majú 30 školákov, na druhý sa prihlásilo o desať viac. Staršie deti, ktoré si chcú zorganizovať vlastný program, môžu prísť do centra aj popoludní. Pedagogický dozor je zabezpečený po celý deň. \"Máme ihrisko, ktoré využívajú najmä naši mladí Rómovia, ktorí si radi zahrajú futbal. Majú kľúče a môžem povedať, že s nimi nemáme problémy, \" konštatovala Hanečáková.
Centrum pripravilo viacero programov aj pre študentov stredných či vysokých škôl. Dvanásť členov mládežníckeho parlamentu zo Starej Ľubovne pocestuje v rámci medzinárodnej výmeny do Petrohradu. Mládežnícke mestečko si tam budú riadiť samotní účastníci projektu z Ruska, Ukrajiny, Nemecka, Maďarska a Slovenska. Žiadosť o príspevok podala nemecká organizácia. Mladí zo Starej Ľubovne budú zastúpení aj v ďalšom z medzinárodných multilaterálnych projektov so zameraním na sociálnu inklúziu. Medzi účastníkmi z jedenástich krajín budú napríklad zdravotne postihnutí školáci či deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Dvanásť mladých so vzťahom k prírode pocestuje na sever Poľska, až k Baltiku, kde sa bude podieľať na realizácii medzinárodného environmentálneho projektu. Šesťčlenná skupina dospelých mladých ľudí (nad 18 rokov) sa stretne v Maďarsku s rovesníkmi z Fínska, Švédska, Česka a ďalších krajín na interkultúrnom dialógu národov.
\"Ponúkli sme deťom a mládeži, že si môžu zorganizovať aj vlastné projekty, ktoré im finančne podporíme. Získali sme grant v rámci programu Adam cez ministerstvo školstva. Podporíme tri projekty, každý sumou 10 tisíc Sk (330,61 eur). Školáci si môžu zorganizovať v auguste vlastné aktivity, napríklad prehliadku hudobných skupín, ale musia si hľadať aj ďalších sponzorov a spoluorganizátorov. My sme ich naučili, ako robiť projekty a pripraviť finančné rozpočty, \" dodala Hanečáková.
 

Vyberte región